Deviled eggs - smoked deviled eggs

Verduiveld eieren

Thomas Karlstein

Voor het komende paasweekend, buffet-achtige maaltijd, student recepties en groene tuinfeesten, voelt het gerechtvaardigd om door te gaan met het thema van geplukt voedsel. Deze keer zal het een gerecht zijn dat velen waarschijnlijk hebben gehoord, maar waarvan we denken dat er weinig gegeten hebben.

Ingredients

Gerookte duivelse eieren:

8 hardgekookte eieren

16 verse garnalen (fijngehakt)

4 eetlepels mayonaise

2 theelepels Dijon-mosterd

6 plakjes ingelegde jalapeño (fijngehakt)

1 theelepel jalapeñospade

3 plakjes spek

fijngehakte bieslook

een paar scheutjes tabasco of andere sterke saus naar keuze

cayennepeper of paprika gemengd met chilipoeder om fijn te strooien over een uitgegraven gedroogd gerookt eigeel (zie recept)

Grindgerookt eigeel:

6 eierdooiers

ca. 100 g kristalsuiker

ca. 100 g zout

Preparation

Deviled Eggs zijn een uitstekend gerecht voor Bradley-rook. Ik zou zeggen dat de rook de eieren naar de plek brengt waar ze in het originele recept alleen naar streefden. Het spreekt voor zich: waar vuur is, moet rook zijn. Met een vleugje rook krijgen ze meer karakter, meer uitstraling, meer smaak, meer liefde, meer van alles. Voor extra hoogte en kauwweerstand hakken we een paar garnalen in de vulling. In tegenstelling tot veel receptfascisten zijn wij van mening dat het de plicht van iedere kok is om ook met de klassieke gerechten te experimenteren. Niet elke keer, maar soms. Wat goed is, kan beter en wat het beste is, kun je alleen lenen. Je kunt alleen maar winnen. Om de kleine lekkernijen nog een stapje hoger te brengen, halen we een troefkaart tevoorschijn. Ik denk aan gegraven, gedroogde en gerookte eierdooiers. Wat interessant is aan rook vanuit een smaakperspectief, en wat vooral duidelijk wordt bij eidooiers in het bijzonder, is dat rook zoveel smaakassociaties creëert.

In een blinde test zou ik, zonder rekening te houden met de textuur, waarschijnlijk zeggen dat de geserveerde dooier een soort gerookte kaviaar is. Een andere kaviaar, maar nog steeds een kaviaar. Met de aangename smaak en schitterende kleur zijn de gouden eierdooiers absoluut heerlijk om kleine snacks mee te beleggen. Natuurlijk vergen ze wat tijd en planning, maar ze zorgen het grootste deel van de tijd voor zichzelf en zijn de moeite zeker waard. Dus degenen onder jullie die nog nooit devil eggs of het uitgegraven, gedroogde en gerookte eigeel hebben geprobeerd - nu heb je de kans om de twee te combineren.

We weten allemaal dat hoe meer er in zit, hoe beter het is. Voor het hoofdgerecht kun je duivelse eieren op kwarteleitjes maken. Het is gemakkelijker om iets aan te pakken dat niet stapvoets hoeft te worden afgebeten. Voor Pasen en een buffetmaaltijd gelden daarentegen gewone kippeneieren. Kies een beter soort ei. Want net als bij kaas is er verschil tussen eieren en eieren.

Gerookte duivelse eieren:

Methode:

Start de Bradley-rook met mesquitebriketten. Als het buiten plus graden is, zet dan de verwarmingselementen niet aan.

Kook de eieren hard, maar je kunt de eieren beter te vroeg dan te laat verwijderen. Meestal is het voldoende om ze na het koken ongeveer 7-8 minuten te laten sudderen.

Splits de eieren en plaats ze op het rookrek.

Leg daar ook de jalapeño en het spek. Rook een uur lang hoog in de rook met de klep open op max.

Bak vervolgens het spek zo krokant in de pan dat het later in kruimels kan worden gebroken. Laat afkoelen en laat uitlekken op papier.

Pluk de eidooiers, prak ze fijn en hak de garnalen fijn.

Meng in een kom de eierdooiers, mayonaise, Dijon-mosterd, gehakte jalapeño, jalapeño-spade, ongeveer de helft van het verkruimelde spek en vier grote shakes Tabasco.

Prak de eidooiers grondig met een vork.

Sluit af met het neerleggen van de garnalen.

Roer alles door elkaar en breng op smaak met nog meer Tabasco en eventueel een beetje zout.

Voeg het mengsel weer samen in de eierhelften. Het gaat het makkelijkst met een spuitzak met een groot gat erin.

Garneer eerst met fijngehakte bieslook, daarna cayennepeper, paprikapoeder en of chilipoeder.

Werk af door de dooier er overheen te raspen. Serveer met champagne, een bruisend drankje of waarom niet een biertje.

Grindgerookt eigeel:

Methode:

Meng suiker en zout goed.

Verdeel een beetje op de bodem van een plat bord.

Scheid de dooiers van het eiwit en plaats de dooiers op het bed van suiker en zout.

Bestrijk alle eierdooiers met het suiker/zoutmengsel. Ze moeten volledig bedekt zijn en niet langer zichtbaar zijn.

Zet het daarna minimaal 6 uur en maximaal 24 uur koud in de koelkast.

Vis vervolgens voorzichtig de dooiers eruit. Ze zijn duurzamer naarmate ze langer liggen.

Droog op een bord in een heteluchtoven op 60°C gedurende 4 uur.

Draai de dooiers halverwege om. Probeer de suiker en het zout die op het oppervlak achterblijven weg te borstelen.

Doe de eierdooiers op een siliconen gaasje op een rookrek. Rook bovenaan zonder hitte gedurende 0,5-1 uur.

Laten afkoelen. Nu zijn de eierdooiers klaar om geschaafd te worden. (Overgebleven eierdooiers kun je in de vriezer bewaren. Ze zijn het lekkerst als ze vacuüm verpakt zijn.)

Mesquite
 Hout

Mesquitebisquetten voor Bradley-rokers

Als het sterkste rookhout past het perfect bij rijk vlees zoals biefstuk, eend en lamsvlees met zijn sterkere, iets zoetere en delicatere smaak dan hickory.

Shop Now