Smoked hazelnut potatoes with bacon, jalapeño and cheddar cheese

Gerookte hazelnootaardappelen met spek, jalapeño en cheddarkaas

Thomas Karlstein

Bij het roken van voedsel is het gemakkelijk om je te concentreren op het hoogtepunt van het doelwit: het eiwit.

Ingredients

4-6 personen:

6 middelgrote aardappelen (vaste soort)

240 gram spek

(2 pakjes) boter (koud)

3 dl geraspte cheddarkaas

1 dl gehakte ingelegde jalapeño

gehakte bieslook

Gehakte peterselie

Zout en peper

Preparation

Je rookt misschien een borststuk, wat krenten, kippenvleugels, vis of schaaldieren. Hooguit zal in uitzonderlijke gevallen iemand een stoplichtpaprika neergooien die naast de deur mag. -"Het ziet er leuk uit met een beetje kleur op de kraag..." Als het gerookte accessoire ooit een opvallende bijzaak mag maken in een puinhoop of saus, kan het gelukkig tellen. Ik heb eerder geprobeerd om niet blindelings naar de hoofddetails te staren.

We hebben onder andere gerookt zout, zoethout, aubergine voor baba ghanoush maar ook kwarteleitjes die geserveerd werden met steurrum. Roken kan ook een bijproject zijn.

Deze keer gaan we iets heel Zweeds nemen, maar dan onbeschaamd Amerikaans. Ik heb het over een accessoire dat ervoor zorgt dat elke op de barbecue bewaarde baard met lange blik zwakke knieën krijgt. Het is natuurlijk niet het nuttigste dat uit de rook is voortgekomen, integendeel. Dit is nutteloos. Net zoals wanneer je alle hoop voor jezelf hebt verloren en jezelf met warpsnelheid recht tegen de dichtstbijzijnde aderwand wilt drijven. Als je de aanbevolen dagelijkse calorie-inname als een cirkeldiagram voor je zou zien, dan heb je met dit accessoire al drie rondjes in de cirkel afgelegd. En toen bedacht ik dat je nog geen tijd hebt gehad om te proeven waarmee je dit bijgerecht wilt serveren.

Het bijgerecht waar ik het over heb is een licht gerookte hazelnootaardappel gevuld met huisgerookt spek en geraspt met heel veel cheddarkaas. Om de bloedsuikerspiegel iets te verlagen, bestrooien we alles met gehakte ingelegde jalapeño, bieslook en peterselie. Groenten hebben dat effect op het suikerniveau.

Vandaag hebben we al het groen nodig dat we kunnen krijgen. Gerookte hazelnootaardappelen met spek, jalapeño en cheddarkaas -

Methode:

Plakjes spek op sandwichpapier invriezen. Verwarm de roker voor op 160°C. Houd de demper gesloten. Schil de aardappel. Knip het vervolgens in Hasselback-stijl. (Doe de aardappelen in een houten lepel en snijd ze totdat de lepel ze accepteert. Snijd ze in ongeveer millimeterdunne plakjes, alle plakjes moeten aan elkaar plakken.)

Snijd het gesneden bevroren spek in stukken die qua hoogte en breedte overeenkomen met de diameter van de aardappelen. Stop de bevroren plakjes spek tussen de plakjes in de aardappelen. Een plakje spek tussen elke snee is misschien wat veel, maar neem gerust een plakje spek in elke andere snee.

Plaats het in een gietijzeren pan die de rook vasthoudt. Breng op smaak met zwarte peper. Rasp er koude boter over met een kaasrasp.

Bak vervolgens de aardappelen in de rook (zonder toegevoegde rook) onder deksel/aluminiumfolie gedurende ongeveer 1,5 uur. Bestrijk de aardappelen tijdens het koken enkele keren met (meer) boter. Verwijder vervolgens het deksel of de folie en laat nog een uur met rook werken. Voeg voor het laatste halfuur de cheddarkaas toe. Bak nog eens 30 minuten. Wil je meer rooksmaak, dan kun je de rookgenerator uiteraard eerder tijdens het koken starten.

(Afhankelijk van de grootte van de aardappelen kan de kooktijd enigszins variëren. Test de aardappelen met een spiesje voordat je ze serveert.) Strooi tenslotte de gehakte jalapeño, bieslook en peterselie erover. Serveer bijvoorbeeld bij krenten, borststuk, kippenvleugels, zeevruchten of een witte vis. Vergeet de salade niet.

Verscheidenheid
 Pak

5 smaakvariatiebisquetten voor Bradley Smoker

Dit variëteitspakket bevat 24 stuks appel, els, mesquite, hickory en esdoorn voor een verscheidenheid aan smaken.

Shop Now