Smoked Chocolate Recipe

Gerookt Chocolade Recept



Roken is een techniek die goed wordt gebruikt in verschillende hartige gerechten, maar waarom zou u geen kleine rook toevoegen aan dessert of een zoete snack? Gerookte chocolade is een van mijn favoriete manieren om dat kleine extra iets toe te voegen aan een anders standaard koekje of cake.

Denk in plaats daarvan aan een klassiek chocoladekoekje gemaakt met gerookte chocoladeschilfers. Of zelfs rijke gerookte chocoladeganache tussen de lagen van je favoriete chocoladetaartrecept. Rokerige brownies? Gerookte chocoladesaus over ijs? Hoe zit het met gerookte chocolade lavastaart? Oké, ik zal stoppen, je krijgt het idee. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus laten we roken!

Ingredients

Chocolade naar keuze

Preparation

Om chocolade te roken moet je een lage temperatuur aanhouden (lager dan 60°F). De eenvoudigste manier om een lage temperatuur in uw Bradley Smoker te behouden, is door een cold smoker-opzetstuk te gebruiken.

Hierdoor wordt de warmtebron gescheiden van de kast, terwijl deze nog steeds met rook wordt gevuld. Als alternatief kunt u uw rookset op het laagst mogelijke warmteniveau gebruiken, en met een bakje ijs op de onderste plank.

Als u een gewone hete roker gebruikt, moet u waakzaam blijven, de deur regelmatig openen en het ijs bijvullen om een lage temperatuur te behouden. Mijn ervaring is dat je je chocolade nog steeds zacht kunt laten worden of smelten met een hete roker. Maar het is beslist veel minder handig dan een koude roker (mogelijk toch!).

Kies pure chocolade voor de Hot Smoker-methode

Als je voor de hot smoker-methode gaat, raad ik je aan alleen pure chocolade te gebruiken (smelt op een hogere temperatuur). In een cold smoker kun je echter elke soort chocolade roken die je lekker vindt.

Voor chocolade vind ik dat de mildere houtsoorten het beste werken, zoals els of appel. Houtsoorten zoals hickory smaken uiteindelijk te bitter. Maar probeer het zelf en misschien vind je wel een geweldige combinatie!

Zorg ervoor dat u er niet te veel mee omgaat

Om je chocolade te kunnen roken, moet je hem op maat snijden. Gebruik chocoladestukjes of hak stukjes chocolade in stukken van ongeveer 2,5 cm.

Zorg ervoor dat u niet te veel met de chocolade omgaat, omdat deze een beetje zal smelten. Plaats de chocoladestukjes/stukjes in een aluminium bakplaat. Prik kleine gaatjes in de lade als u een koude roker gebruikt, om er zeker van te zijn dat er geen gesmolten chocolade doorheen druppelt. Plaats het bakje chocolade in uw voorrokende (niet voorverwarmde!) koude roker en wacht.

Smaaktest na twee uur

De rooktijd is afhankelijk van de hoeveelheid rook die u produceert, hoeveel chocolade er in uw roker zit en uw persoonlijke smaakvoorkeur.

Geef uw chocolade na twee uur een kleine smaaktest om te zien of deze de hoeveelheid rooksmaak heeft die u zoekt. Dan nog even een ‘smaaktest’, voor de zekerheid. Als je wilt, geef het dan nog wat rook. Als het resultaat je bevalt, haal je het er na 2 uur roken uit en maak je baksel nog leuker!