Pairing Meat with Beer, Cocktails & Wine

Vlees combineren met Bier, cocktails en wijn

Posted on: February 15, 2022
Read time: Read Time: 10 min



Koppel tekst aan een afbeelding om de nadruk te leggen op het door u gekozen product, collectie of blogpost. Voeg details toe over beschikbaarheid, stijl of geef zelfs een recensie.

Er zijn maar weinig dingen die meer voldoening schenken dan de rokerige smaak van een perfect bereide biefstuk, ribben of pulled pork. Maar voordat u uw maaltijd verslindt, is het tijd om na te denken over welk drankje het beste bij het gerecht past. Het combineren van vlees met bier, cocktails en wijn kan lastig zijn; Er zijn immers tal van mogelijkheden om je dorst te lessen die verder gaan dan alleen water en cola.

Dus welke drank is geschikt voor uw gerookte vlees? Ga met ons mee en ontdek de principes die u moet volgen bij het kiezen van een drankje en de voorbeelden van vlees en drankjes die het perfecte paar vormen. Laat uw creativiteit de vrije loop met deze tips en creëer een onvergetelijke eetervaring in het comfort van uw eigen huis.

Hoe vlees te matchen met bier

Als het om vlees- en biercombinaties gaat, zijn er twee dingen waarmee u rekening moet houden: vetgehalte en koolzuur. Vettere stukken vlees zijn vaak bestand tegen robuustere smaken – denk aan lamsvlees of eend – terwijl magerder vlees zoals vis doorgaans beter past bij minder intense bieren.

Bovendien kunnen koolzuurhoudende bieren lichter smakende voedingsmiddelen overheersen; op een warme dag (als je licht bier wilt), combineer je lichte brouwsels dan met salades of visgerechten in plaats van steaks of hamburgers. Kortom: het soort eten dat je serveert, kan van invloed zijn op het soort bier dat je kiest.

Als vuistregel geldt dat hoe sterker en zwaarder een bier smaakt of ruikt, hoe beter het past bij vlees met een sterke smaak. Volle bieren zoals IPA's en stouts zijn geweldig voor vleesgerechten zoals biefstuk. Als je een gerecht hebt dat in wijn is gestoofd (bijvoorbeeld korte ribben), probeer dan een lichter bier als bijgerecht te vinden. Er zijn echter geen vaste regels voor het combineren van vlees met bier (of iets anders), dus wees niet bang om dingen door elkaar te halen!

Hoe vlees te combineren met wijn

De truc om welk type alcohol dan ook met voedsel te combineren, draait om het vinden van een balans tussen twee elementen. Het eerste element is smaak, en het tweede is intensiteit. Er zijn momenten waarop sterkere smaken, zoals wildvlees, de lichtere wijnen zoals Chardonnay of Sauvignon blanc zullen overheersen. Het is dus belangrijk om te leren hoe je wijn met vlees combineert en rekening te houden met elementen als kruiden, kookmethode en bereidingstijd voordat je een beslissing neemt.

Wijn en rood vlees

Meestal passen de meeste wijnen goed bij elk soort vlees, zolang het maar niet te vet is. Je kunt verschillende stukken rundvlees, zoals filet mignon en zijsteak, combineren met verschillende soorten rode wijn (maar houd er rekening mee dat specifieke variëteiten vaak altijd beter zijn dan blends). Rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon en merlot passen goed bij rundvlees. De tannines in rode wijn helpen de vettigheid te verminderen. Fruitigere witte wijnen zoals Chardonnay passen goed bij lams- en varkensvlees.

Zoete dessertwijnen zoals port passen prachtig bij wildvlees. En als je een mager stukje biefstuk hebt, schenk er dan een glas frisse Pinot Grigio bij; de pittige smaak contrasteert mooi met het vlees.

Gevogelte en Vis

Wat kip betreft, werkt donker gevogeltevlees zoals drumsticks of dijen meestal het beste met volle witte wijnen, terwijl wit vlees even goed kan samengaan met rosé of fruitige rode wijnen. Als je alleen gevogelte hebt, dan zouden medium-body rode wijnen zoals Merlot, Cabernet Sauvignon of Pinot Noir goed moeten werken.

Als je gevogelte hebt gecombineerd met aardappelen en pompoen of iets anders in een botersaus, probeer dan lichtere rode wijnen zoals een Californische Pinot Noir als aanvulling op al die lekkere winterse, warmere ingrediënten. Chardonnay doet het hier ook goed vanwege de eikenachtige nuances, die mooi samengaan met rijkere gerechten.

Witvis is een zeer veelzijdige optie; Dankzij de natuurlijke delicatesse kun je hem combineren met alles, van zoete Riesling tot Chardonnay, Pinot Noir of zelfs Sauvignon Blanc.

Van daaruit gaan we verder met witte wijnen. Oyster Bay Sauvignon Blanc, Sancerre en Gruner Veltliner zouden goede keuzes zijn. Deze wijnen zijn niet erg fruitig en zullen je gerecht dus niet overheersen, maar ze hebben wel meer body, wat redelijk goed zal matchen met de meeste witte vleessoorten.

Hoe vlees te combineren met cocktails

Vlees combineren met cocktails is net zo eenvoudig als het matchen met wijn en bier. Hier zijn enkele dingen die u misschien wilt overwegen voordat u uw cocktail kiest: de hoeveelheid vet (vet vlees is goed bestand tegen zwaardere cocktails zoals martini's), kruiden (gekruid vlees is bestand tegen fruitige cocktails), kookmethode (gegrild vlees heeft de neiging om te gaan goed bij rokerige dranken).

Laatste gedachten

De sleutel tot succesvolle combinaties van vlees en dranken is het matchen van stukken vlees met drankjes die ze niet zullen overheersen. Experimenteren maakt echter deel uit van wat eten leuk maakt. Als een koppeling niet lukt, probeer het dan bij de volgende gelegenheid nog een keer. Als zware of lichte bieren niet goed lijken te passen bij gerookte kalkoen, kun je ze proberen te combineren met roggewhisky! Je zult misschien verrast zijn door wat je tijdens het proces ontdekt.

Bekijk nog een paar artikelen over het combineren van vlees met bier, wijn en cocktails:
De ultieme BBQ-gids voor het combineren van eten en bier
BBQ- en wijncombinaties voor de beste kooksessies
5 heerlijke soorten gerookt vlees en cocktails

Voor meer geweldige ideeën over hoe u het meeste uit uw Bradley Smoker kunt halen, kunt u de geweldige artikelen op onze pagina bekijken Bradley Smoker Website voor het roken van voedsel