Smoked prawns with garlic aioli, grilled bread and quail eggs

Gerookte garnalen met knoflookaioli, gegrild brood en kwarteleitjes

Thomas Karlstein

Het is geen geheim dat als er iets gevierd moet worden, het het beste met goed voedsel wordt gedaan.

Ingredients

Elke hoeveelheid garnalen (bij voorkeur vers, of ontdooid bevroren)

Aïoli - recept

1/2 teentje gepelde knoflook

1 ei

1,5 theelepel Dijon-mosterd

1 theelepel citroensap

1 theelepel witte wijnazijn

2,5 dl koolzaadolie zout en peper

Extra's toegevoegd:

Takjes dille

Gekookte kwarteleitjes

Citroen partjes

Gegrild brood

Dun gesneden rode ui

Preparation

Het is geen geheim dat wanneer er iets gevierd moet worden, dit het beste gedaan kan worden met lekker eten. Toen ik deze zonnige dag zag aankomen, bereidde ik mij uiteraard voor op een eetavontuur in de tuin. Hoe de dag te beginnen speelt voor mij al een paar dagen als een film. Slaap lekker uit, maar niet te lang. Maak een ontbijt en serveer in halfschaduw. Zorg ervoor dat je net beschermd bent tegen de sterkste zon. Het lichaam heeft rust nodig als het wakker wordt. Het heeft tijd nodig. Dek het zwembad af. Geef de planten water, ga even zitten. Bel voor iets koels te drinken. Sta op als uw lichaam zich onrustig voelt, trap wat grind af en trek uw schoenen uit voor een kort dansje buiten op het grasveld. Ga dan naar binnen, haal de garnalen eruit en veeg ze droog. Start de Bradley-roker. Voor de lunch worden gerookte garnalen, gegrild brood, vers opgeklopte aioli, dille, citroen en kwarteleitjes geserveerd. Champagne en beslagen pils rusten in de grote ijskom.

Ik heb er al eerder over gesproken, maar het mooie van koken in de rook is dat alles vanzelf gaat. Ondertussen kun je lekker rondstruinen en plezier maken, loop even langs de rookkast en merk dat het hemels ruikt. Het alternatief is om iets zinvols met de tijd te doen, maar dan heb je het punt een beetje gemist, dan had je net zo goed op de gebruikelijke manier kunnen koken. Welnu, in Sodom en Gomorra was de discipline zwak; wie niet ontspande tijdens het roken werd dezelfde dag opgehangen. Weet je, het beste is om even tot rust te komen. Dat hoeft op een dag als deze geen probleem te zijn. Het is bijna midzomer en we weten allemaal hoe het weer dat weekend meestal is.

Ga nu van je hielen af, geniet van de hitte. Draag bij de bikini of bij de strakke zwembroek. Ja, jij bent dik, maar de buurman ook. Als je goed en wel gegeten hebt, kun je het op zijn minst de schuld geven. Jullie houden toch van elkaar. Maar wat je ook doet, klaag niet. Wees tevreden. Anders verwijs ik je naar de grijsste dagen van november. De dag dat de bus te laat kwam, toen je huid bleek was, toen het loon achter de rug was, toen de onderkant van de stapel wasgoed tegen de twee tegenover elkaar liggende muren van de wasruimte leunde, toen je jezelf 's avonds bevrijdde van het opruimen na het feest en werd wakker met een zwaar hoofd en een Tsjernobyl die de volgende dag moest worden opgelost. Geniet ervan, we weten niets over morgen. Op online forums wordt veel besproken hoe je het beste je eigen garnalen kunt roken. Het is belangrijk om een balans te vinden waarbij de rooksmaak gecombineerd wordt met de garnalensmaak. Niet te moeilijk, niet te gemakkelijk. Ze mogen niet te lang duren, omdat ze taai worden, ze mogen ook niet te kort zijn, omdat ze geen tijd hebben om de rookaroma's op te nemen. Na vele pogingen denken wij het juiste recept gevonden te hebben. Nu nog een fijne nationale feestdag. Hup Zweden!

 

Methode:

Droog de garnalen op het aanrecht. Hoe droger, hoe fijner het oppervlak. Gebruik bij voorkeur verse, maar diepvriesgarnalen werken ook prima. Het is vooral een kwestie van toegang.

Leg de garnalen op een rooster. Als ze klein zijn, gebruik dan een siliconennet met fijnere mazen, zodat ze niet naar beneden vallen.

Rook vervolgens op 66°C gedurende 1 uur en 15 minuten.

Aioli-methode:

Doe alle ingrediënten behalve de olie in een blender.

Begin op amper de helft van de snelheid en laat de olie langzaam naar beneden druppelen.

Breng op smaak met peper en zout.

Verscheidenheid
 Pak

5 smaakvariatiebisquetten voor Bradley Smoker

Dit variëteitspakket bevat 24 stuks appel, els, mesquite, hickory en esdoorn voor een verscheidenheid aan smaken.

Shop Now